Ron Griffioen


Tot voor kort gaf ik gitaarles aan mensen van alle leeftijden.

Daar ben ik mee gestopt, omdat ik er helaas geen tijd meer voor heb.

Op deze pagina wil ik voor de beginners wat achtergronden van de gitaar en het gitaarspelen toelichten.

Bijvoorbeeld van hoe een gitaar gemaakt wordt, welke akkoorden er zijn en uit welke onderdelen een gitaar bestaat.

Geoefende gitaristen kunnen hun kennis bijspijkeren door online gitaarles, te vinden op de volgende site van James Taylor.

Mocht je suggesties hebben, laat mij dat vooral weten.


Hier zie je voorbeelden van de belangrijkste akkoorden:


AKKOORDEN
 • 1.   A
 • 2.   Am
 • 3.   B
 • 4.   Bm
 • 5.   C
 • 6.   Cm
 • 7.   D
 • 8.   Dm
 • 9.   E
 • 10.  Em
 • 11.  F
 • 12.  Fm
 • 13.  G
 • 14.  Gm
Vingerzettingen
Akkoord
Gitaar Klankkast Kop hals Stemknoppen de brug klankgat snaren kam

Klankkast


Een klankkast is het onderdeel waarmee het geluid dat een gitaar maakt, wordt versterkt. Klankkasten worden toegepast, omdat een trillende snaar uit zichzelf weinig geluid maakt. Een klankkast bestaat uit een holle ruimte, waarin één of meerdere gaten zitten. Binnen de ruimte treden resonanties op waardoor de geluidsdruk binnen de klankkast erg hoog wordt. Via de gaten en de wand van de klankkast straalt het geluid naar buiten af.

De inwendige vorm van de klankkast is hierbij bijzonder van belang, want deze beïnvloedt de klank van het uitgestraalde geluid in hoge mate, maar vooral het volume is bepalend voor de laagste toon die de klankkast kan ondersteunen.

De trillingen van de snaren worden via een brug (gitaar) op de wand van de klankkast overgebracht. De trillende wand brengt vervolgens de lucht die binnen de klankkast zit in trilling.

Hals


De vorm van de hals en de afstand tussen de frets en de snaren bepalen het speelgemak van een gitaar. Dit laatste heet de "actie".

Wat iemand prettig vindt spelen is erg afhankelijk van smaak. Maar in het algemeen kun je zeggen dat als de actie laag is, dus als de snaren dicht bij de frets staan, een gitaar makkelijker speelt.

Kop van de hals


Klankgat


Een klankgat is een gat in de klankkast van een akoestisch snaarinstrument. Meestal heeft een klankgat een voor het instrument typische vorm.

Voor een gitaar is dat meestal rond in het midden van het voorblad.

Stemknoppen


Stemknoppen worden gebruikt om de snaren op de goede spanning te brengen, zodat de juiste klank ontstaat.

Zo kun je om het geluid van een snaar hoger te maken, de snaar "inkorten".

Topkam


De topkam is het stukje plastic, been of messing, waar de snaren overheen lopen naar de kop van de gitaar.

De bespeelbaarheid in de lagere posities is vooral afhankelijk van de hoogte van de topkam. Hoe lager, hoe beter. De ideale topkam is net zo hoog als de eerste fret.

Snaren


Op de gitaar zitten zes snaren. Deze zes snaren hebben elk een eigen klank, E B G D A E. Om te onthouden welke snaar waar zit, is er een ezelsbruggetje: Een Boer Geeft De Aap Eten.

Met meerdere vingers op meerdere snaren kun je groepsnoten maken, zogeheten akkoorden. Om je vingers op de goede plek van een noot te zetten, zijn er op de hals stukjes ijzer gezet: frets.

Vroeger waren de snaren meestal van kattendarm gemaakt. Nu zijn ze van nylon of staal. Het geluid van stalen snaren en nylon snaren is verschillend. Bij traditionele gitaren waren de snaren met schroeven bevestigd. Bij moderne gitaren zijn de snaren in een tandwieltje gedaan.

Naast dat de snaren met vingers kunnen worden bespeeld, kan dat ook met een zogeheten plectrum. Plectrum

Brug


De brug zit op de kast van de gitaar en hieraan worden de snaren bevestigd.